Ce intrevede viitorul, ce se zareste la orizont?

Sintem preocupati de ziua de miine, desi Domnul Isus ne spune sa nu ne ingrijoram de nimic. Stirile, informatiile asediaza mintile noastre in mod constant si vrind-nevrind sintem atrasi aproape in mod irezistibil in acest virtej: ce se va intimpla? Fara a avea intentia de a va arunca intr-o mare a disperarii, realizez ca deja exista in lumea noastra factori  care ne vor  afecta si chiar transforma vietile. Viata in mileniul al treilea nu este o veste buna pentru cei cu inima slaba. Poate vei cadea pe ginduri si te vei intreba: ce are de-a face credinta mea cu toate acestea? In afara de a citi Biblia, a merge la biserica in mod constant, cine sint eu ca si urmas al Lui Christos ca sa ma intereseze ceea ce se intimpla in lumea in care traiesc? Nu ne putem detasa total de lumea in care traim pentru ca Dumnezeu ne-a asezat aici pentru o anumita perioada de timp si cu un anumit scop. Intrebarea este: cum raspund provocarilor zilnice in asa fel ca sa-mi onorez Stapinul pentru ca adevarul Lui sa reiasa din comportarea si stilul meu de viata? Aceasta intrebare este provocatoare si nu putem da un raspuns usor si ieftin, dar putem ajunge la o concluzie care sa ne dea posibilitatea de a-L glorifica pe Dumnezeu in acest secol care chestioneaza daca acest lucru este posibil si de dorit.

Factorii care vor remodela lumea in mod radical:

 1. cresterea populatiei lumii
 2. stilul de viata va fi definit de complexitatea oportunitatilor zilnice, al asteptarilor ori sperantelor imaginate
 3. valorile personale vor fi schimbate si compromise, acest lucru fiind necesar pentru atingerea scopului de a te simti bine in legatura cu alegerile pe care le faci
 4. egoismul va predomina pentru ca omenirea se va stradui sa gaseasca un rost vietii si sa-si maximalizeze oportunitatile
 5. tehnologia va schimba meseriile, stilul de viata, relatiile dintre oameni si cele din lumea afacerilor
 6. industria divertismentului va atinge apogeul
 7. ingineria genetica va schimba medicina si grija pentru sanatate
 8. relativismul moral va fi in floare si va domina pina ce va fi inlocuit de nihilism
 9. credinta va fi o forma de viata religioasa dar lipsita de adevarata substanta care este Isus Christos
 10. terorismul

Raspunsul nostru la acesti factori .

Duhul Sfint si Scriptura energizata de El ne vor ajuta sa intelegem si sa alegem cele mai potrivite cai de a ne adresa viitoarelor schimbari. Ca sa putem face fata acestor provocari si oportunitati in modul cel mai potrivit trebuie sa avem o strategie adecvata. O strategie buna are urmatoarea structura:

 1. O perspectiva corecta.

Din fiii lui Isahar, care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuia să facă Israel, două sute de căpetenii, şi toţi fraţii lor erau puşi sub porunca lor. (1 Cronici 12:32).

Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău. Ei nu sunt din lume, după cum nici Eu nu sunt din lume. Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul. Cum M-ai trimis Tu pe Mine în lume, aşa i-am trimis şi Eu pe ei în lume. (Ioan 17:15-18)

Domnul Isus se roaga Tatalui pentru ucenici si implicit pentru noi, ca Tatal sa nu ne ia din lume deoarece noi sintem reprezentantii Imparastiei in lumea in care traim. Si ca atare, Dumnezeu intentioneaza ca fiecare din noi sa-si foloseasca darurile si abilitatile cu care e inzestrat pentru a contribui la extinderea Imparatiei. Dupa cum Yhweh i-a dat lui David fiii lui Isahar ‘care se pricepeau in intelegerea vremurilor si stiau ce trebuia sa faca Israel’ ca sa-l ajute sa inteleaga vremurile si   sa-i ofere cele mai bune raspunsuri strategice la oportunitatile si provocarile zilei, la fel asteapta de la noi sa reflectam la lumea noastra si zilele ei sub calauzirea Duhului Sfint ca sa dam un raspuns care sa Il glorifice pe Regele nostru. Chiar daca ar fi mai usor pentru noi sa ne retragem si sa ne ‘izolam’ undeva, Domnul Isus asteapta de la noi sa luptam ‘lupta cea buna a credintei’. Aceasta inseamna angajare totala deoarece Dumnezeu ne cere sa fim lumini in intuneric, sarea pamintului. Nu putem spera sa fim o forta pozitiva in comunitate ori in viata altora pina cind nu sintem dedicati trup si suflet in a-L sluji pe Dumnezeu cu intelepciune si sirguinta. Ca sa facem aceasta trebuie sa ne facem timp sa analizam lumea noastra  si sa concepem un raspuns inteligent la cerintele actuale.

 1. O atentie concentrata in mod corect.

 Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.” Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Matei 22:37-39).

 Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. (Eclesiastul 12:13).

 Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6:33-34)

Scopul existentei noastre nu este numai sa dobindim succese pamintesti, sa cistigam faima ori confort si siguranta prin alegerile noastre si stilul nostru de viata. Scriptura este clara si ne invata ca noi traim pentru un scop bine definit: sa-L glorificam, sa-L onoram si sa ne bucuram de Domnul si Mintuitorul nostru. Ascultarea de poruncile Lui este critica. Inchinarea adevarata, in duh si adevar, nu este altceva decit a-L adora pe Dumnezeul cel Viu care s-a implicat si se implica in istoria umana. A investi in cresterea si intensificarea relatiei cu El este prioritar, deoarece dragostea Lui pentru noi nu are margini. Iubirea noastra trebuie sa fie totala pentru El si numai pentru El. Cind vom realizea ca viata aceasta nu inseamna numai acumulari, cistiguri personale si impliniri, ci urmarirea si continuarea planului etern al Lui Dumnezeu de a reinnoi creatia vom fi eliberati de presiunea si anxietatea care incovoaie oamenii si ii inoada. Viata inseamna o relatie dinamica cu Dumnezeu si nu numai a maximaliza optiunile, alternativele noastre pe aceasta planeta. Energia noatra trebuie pusa in slujba Lui si in extinderea Imparatiei iar Dumnezeu ne va purta de grija.

3. Un raspuns corect.

 Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.

Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul

Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.

Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău.

Să nu ucizi.

Să nu preacurveşti.

Să nu furi.

Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.

Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău. (Exodul 20:3,4,7,8, 12-17).

 Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!

Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi!

Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul!

Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi!

Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!

Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!

Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!

Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor! Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră!

Bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi. (Matei 5:3-12).

Oamenii isi iau ideile de la persoanele pe care le apreciaza si respecta. Dumnezeu intentioneaza sa ne foloseasca in a binecuvinta si influenta pe semenii nostri. Care ar trebui sa fie raspunsul nostru ca si crestini intr-o lume care trece prin schimbari rapide si neprevazute?

In primul rind sintem chemati sa binecuvintam pe altii deoarece si noi am fost binecuvintati de Dumnezeu. Avem abilitatea de a binecuvinta pe toti cei cu care venim in contact prin a exemplifica in mod practic credinta: prin fapte. Odata ce imbratisam dorinta de a binecuvinta pe altii, oportunitatile de a o face vor fi fara numar.

In al doilea rind sintem chemati sa ne folosim viata intr-un mod diferit de cum o fac altii deoarece sintem fapturi noi in Christos. Raspunsul nostru va fi adesea diferit pntru ca noi operam pe baze si valori diferite: pe unii ii va face confuzi, derutati iar pe altii ii va infuria sau intriga. Reactiile la raspunsul nostru nu sint importante, ceea ce conteaza este sa raspundem unor situatii si conditii intr-un fel consistent cu ceea ce Dumnezeu asteapta de la noi.

In al treilea rind trebuie sa facem totul cu excelenta pentru ca in definitiv Il slujim pe Dumnezeu. Daca pastram in mintea noastra ca Dumnezeu este Stapinul nostru, atunci eforturile noastre vor avea un impact mai mare. Calitatea si comportamentul conteaza, ele sint parte din marturisirea noastra despre El si slujirea Lui.

 1. O speranta reala.

 Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. (2 Timotei 4:3-4).

 Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne. Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia. Toţi împreună erau nelipsiţi de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă. Ei lăudau pe Dumnezeu şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiţi. (Faptele apostolilor 2:42-47).

 Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea pe care o dă credinţa, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiţi tari în nădejde! (Romani 15:13).

Sa nu ne facem niciodata o conceptie gresita despre ce se va intimpla. Isus ne-a avertizat ca daca Il vom sluji vom fi dispretuiti si exploatati. Pavel ne spune sa ne asteptam nu numai la persecutie dar si la faptul ca adevarurile si principiile lui Dumnezeu vor fi respinse in favoarea intelepcinii lumii. Concluzia este ca trebuie sa fim ancorati ferm in adevarurile divine. Emblema maturitatii spirituale este a recunoaste ca in ciuda opozitiei vom ramine credinciosi lui Dumnezeu in orice circumstanta.

Ca mod de viata ar trebui sa ne uitam la biserica primara; nu a fost perfecta, insa inima si sufletul demonstrate de acesti credinciosi reprezinta un model practic si demn de urmat pentru noi astazi. Biserica s-a concentrat la lucrurile care conteaza si care au valoare inaintea lui Dumnezeu: inchinare, evanghelizare, ucenicie, partasie, slujire si organizare in a fi eficienta in realizarea scopului pentru care a fost creata. Biserica de azi trebuie sa fie o influenta primara in formarea societatii si culturii in care traim; nu pretind sa ne intoarcem la primul secol al bisericii dar entuziasmul si dedicarea lor pentru Isus cel inviat ar trebui sa ne caracterizeze si pe noi cei care traim in secolul 21. Numai in acest fel bisericile locale vor putea fi influente in societatea care Il exclude pe Dumnezeu. Speranta noastra este Dumnezeu si Cel ce ne face sa fim puternici in aceasta speranta este Duhul Sfint. Nu sintem singuri, cu noi este Tatal, Fiul si Duhul Sfint. Curaj si totul pentru Imparatia lui Dumnezeu ca aceasta sa inunde cosmosul.

 Intimpina viitorul cu curaj.

 Ce timp emotionant dar si infricosator traim. Insa n-a fost  niciodata pentru crestini un timp mai important si propice ca sa transforme lumea. S-au scris si se scriu sute de carti cu privire la a doua venire a Domnului Isus. S-au dat chiar si pronosticuri; venirea Domnului este aproape dar nimeni nu stie cind pentru ca “Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa”. Vocatia noastra este sa fim martori credinciosi care isi aduc aportul la extinderea Imparatiei lui Dumnezeu. Oamenii care modeleaza lumea nu sint cei ce reactioneaza la schimbarile care se intimpla, ci cei care fac ca aceste schimbari sa se petreaca. Biserica poate fi un agent puternic in a influenta lumea contemporana, dar din nefericire impactul ei este foarte redus. In mijlocul anarhiei morale si spirituale cum va raspunde poporul lui Dumnezeu, ce rol semnificativ va avea in creionarea viitorului? Care este agenda Bisericii crestine si a bisericilor locale? Este agenda Imparatiei lui Dumnezeu? Avem mandatul divin si resursele necesare ca sa transformam lumea intr-un loc mai bun. Dar o vom face? Ceea ce Yahweh i-a spus lui Iosua care era confruntat cu mari provocari este valabil si pentru noi:

Întăreşte-te numai şi îmbărbătează-te, lucrând cu credincioşie după toată Legea pe care ţi-a dat-o robul Meu Moise; nu te abate de la ea nici la dreapta, nici la stânga, ca să izbuteşti în tot ce vei face. Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune. Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: „Întăreşte-te şi îmbărbătează-te”? Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face.” (Iosua 1:7-9)

 Anonymous