CELE TREI FAZE DE NEBUNIE ALE LUI AHAB (1 Împărați 20, 21)

Doua stări dificile generează alte doua stări și mai dificile. Așa ca trebuie sa veghem la stările noastre! Cele doua stări le-a avut Ahab: tristețe și mânie. Acest om a avut trei faze de nebunie spirituala. Sa ne ferim de așa ceva!

 1. Prima fază de nebunie a lui Ahab: relația cu dușmanii (1 Împ. 20:22-43).

A venit imediat după o mare biruință. Sirienii au fost învinși, iar Ahab a făcut o greșeală lăsându-l cu viața pe împăratul lor. Imediat Domnul i-a vorbit prin profet ca va răspunde cu viața lui pentru viața învinsului (v. 42). Ce a făcut Ahab? În loc sa se pocăiască,  a devenit “trist și mânios” (v. 43). În alta traducere se spune ca era “trist și nemulțumit” iar în alta ca era “aprins de manie”. Aplicația practica?

(1.1.) Sa fim atenți după marile biruințe; atunci vine cel mai repede ispita.

(1.2.) Sa fim atenți cu păcatele – Sirienii vieții spirituale. Dacă noi ucidem o suta de mii de sirieni (v. 29), adică 100.000 de păcate, însă lăsăm cu viața pe împăratul lor – păcatul dulce care domnește în inima noastră și îl numim “fratele meu!” (v. 32), atunci ajungem triști și mânioși.

(1.3.) Dacă Domnul ne vorbește după o astfel de cădere în care am lăsat cu viața pe cea mai tare căpetenie a sirienilor – pofta cea mai dulce – iar noi nu ne pocăim, ajungem triști și maniosi. Cine e de vina? Dumnezeu?

 1. A doua faza de nebunie a lui Ahab: relația cu frații (1 Împ. 21:1-4)

Sa fim atenți! În relația cu cei din jur, putem sa fim afectați de aceeași boala: tristețe și mânie. De ce? Avem așteptări de la ei sa ne dea. Boala omului spiritual este lenevia; el așteaptă sa primească, nu sa dăruiască. Ahab a văzut ca Nabot avea o gradina mai frumoasa decât a lui. Și a început sa si-o dorească.  Astfel a intrat sub incidenta poruncii a X-a. Dar el nu a ascultat de Domnul care-i șoptea sa nu poftească. A cerut. A fost refuzat. Și s-a întristat și apoi s-a mâniat. Așa de profunde au fost aceste stări,  ca s-a culcat în pat și nu a mai dorit mâncare (v. 4). Era bolnav de întristare și mânie! Boala l-a pus pur și simplu pe pat! Sa fim atenți cu problemele noastre relaționale! Noi cerem și așteptăm lucruri irealizabile adesea! Diavolul potrivește ispite după categorii de vârstă:

 • Dacă ești copil, dorești sa ai lucrurile și importanța celuilalt;
 • Dacă ești tânăr, dorești sa ai școala, soția sau viitorul celuilalt;
 • Dacă ești matur, dorești copii, poziția sociala sau averea celuilalt;
 • Dacă ești bătrân, ti-ai dori sănătatea sau finalul celuilalt!

Rezolvarea? Pocăință! Dar Ahab nu o are. El este trist și mânios.

 1. A treia faza de nebunie a lui Ahab: relația cu subordonații (v. 5-16)

Dacă nu veghem la timp, cele doua atitudini degenerează. Cum?

 • Din tristețe ajungem la hoție – „nu am? Iau!;
 • Din mânie ajungem la ucidere – „nu-mi dai? Trec peste cadavrul tău și iau!”.

Și totul a pornit doar de la o tristețe și o manie! Astfel ca Ilie l-a înfruntat pe păcătos: „nu ești tu un ucigaș și un hot?” (v. 19).

Concluzie.

Iată cele trei faze de nebunie a lui Ahab:

 • Trist și manios pe Dumnezeu, pentru ca își iubea păcatul;
 • Trist și manios pe Nabot, pentru ca își iubea eul;
 • Hoț și ucigaș înaintea lui Dumnezeu și a omului, pentru ca era nebun.

Partea buna a fost ca Ahab s-a smerit în final și Dumnezeu S-a indurat de el cu mila. Doamne, ferește-ne de nebunia spirituala și da-ne darul smereniei! Amin!

Fanel Suteu