Dragostea este mai mult decit vorba

Cind Ioan Botezatorul era in inchisoare, a trimis pe ucenicii sai la Isus, si ei     L-au intrebat: “Tu esti Acela care trebuia sa vina, sau sa asteptam pe altul?” Drept raspuns Isus le-a zis: “Duceti-va de spuneti lui Ioan ce auziti si ce vedeti: orbii isi capata vederea, schiopii umbla, leprosii sint curatiti, surzii aud, mortii invie si saracilor li se propovaduieste Emanghelia.” Matei 11:3-5

“ORBII ISI CAPATA VEDEREA”

image001

In 1908 pastorul german Emst Christoffel a fondat Christian Blind Mission International in Turcia deschizind un orfelinat pentru copiii orbi. De peste 100 de ani acesta misiune, care are la baza valori crestine, si s-a extins in intreaga lume, a reusit sa transforme  viata celor mai dezavantajati si vulnerabili atit din punct de vedere fizic cit si financiar, a celor mai saraci dintre saraci. In 2015 s-au implicat in asistenta medicala a 81 de milioane de persone in nevoie ocupindu-se in  special de restaurarea vederii prin operatii cit si reabilitare, educatie, oferind astfel oportunitati de lucru oamenilor cu diferite handicapuri, prin 650 de proiecte in 63 dintre cele mai sarace tari din lume.

image002Marea majoritate a celor 285 milioane de oameni cu probleme majore de vedere, sau orbi, desi traiesc in tarile dezvoltate din punct de vedere economic, au putine oportunitati de a-si gasi de lucru, sau de a studia, sint saraci si singuri. United Bible Society in colaborare cu Global Braille Ministry doreste insa sa-i ajute sa invete Braille si sa le dea Biblii. Lucrarea insa este extraordinar de grea. O Biblie Braille cuprinde 40 de carti uriase pe care daca le-ai pune la un loc ar fi de 2 metri inaltime si greutate in jur de 40Kg. Imposibil de asigurat costul transportului si a producerii lor. O astfel de Biblie costa in jur la $600, de 50 de ori mai mult decit o Biblie obisnuita. Din cele 7.000 de limbi vorbite in lume, Biblia in intregime a fost tradusa pina acum doar in 550 de limbi dintre care Biblia Braille este tradusa doar in 40 de limbi. Parti ale Bibliei s-au tradus in 2.000 de limbi dintre care doar 10% in Braille. Faptul ca orbii ar dori mai mult sa poata citi Biblia ei insisi decit sa o asculte nu este inteles de multi. Totusi cu ajutorul noilor tehnologii doar in ultimele 3 luni,  Societatea Biblica sponsorizata de parteneri generosi au introdus inca 25 de noi versiuni Bibliei App. oferind posibilitatea de conectare cu Cuvintul Lui Dumnezeu oamenilor care nu l-au auzit pina acum indiferent de limba pe care o vorbesc, sau obstacolele si handicapurile fizice pe care le au.

“SCHIOPII UMBLA”

image003

Joni Ereckson Tada, fondatoarea misiunii Joni and Friends International Disability Center, lucreaza de aproape 40 de ani pentru ajutorarea celor ce se afla in situatii similare cu a sa. Dupa un accident teribil Joni la numai 17 ani a fost paralizata de la git in jos (quadriplegic) fiind nevoita sa-si petreaca viata intr-un carucior. Dupa doi ani de reabilitare a simtit ca Dumnezu are pentru ea o chemare deosebita. Oferind programe centrate pe invataturile Biblice, pregatind cadre speciale in biserici, misiunea fondata de ea a servit mii de familii in nevoie. A deschis tabere, centre de consiliere speciala pentru cei ce sufera dureri fizice sau boli incurabile oferind o intelegere mai adinca a dragosrei lui Dumnezeu cu privire la problema raului si suferintei in lumea aceasta a intunericlui, despre care a scris 50 de carti. S-au distribuit peste 100.000 de carucioare si Biblii. A vizitat 47 de tari unde a tinut conferinte imbarbatind pe cei in aceeasi situatie ca si a ei prin cuvintul lui Dumnezeu care nu ne lasa niciodata fara speranta.

image004Nu pot sa nu mentionez inca o misiune crestina care se numeste Free Weelchair Mission. Estimind ca numai in tarile care se considera dezvoltate din punct de vedere economic sint peste 100 de milionane de oameni care au nevie de un carucior si totusi nu au resursele materiale necesare ca sa-l obtina, au hotarit sa inceapa aceasta lucrare. Suferind dureri fizice si izolati, acesti oameni trebuie sa indure si alte umilinte multi traind pe jos cersind pe strazi, sau asteptind ca altii sa-i poarte ca sa-si poata implini nevoi zilnice. Miscata vazind atita saracie, boli, foame, lipsa de asistenta medicala, abuzuri, aceasta misiune bazata tot pe cuvintul lui Dumnezeu, a inceput sa distribuie carucioare donind pina acum un numar de 919.007 pentru invalizi in 91 de tari. Astfel ei ofera gratuit un sistem de deplasare care poate schimba vieti oferind independenta si abilitatea de reintegrare in societate si chiar cistig material in anumite locuri de munca. Aceasta inseamna restaurarea demnitatii umane.  De asemenea misiunea ofera prin medici si asistenti medicali operatii gratuite, pentru ca cei cu diferite handicapuri fizice sa poata duce o viata cit de cit apropiata de ceea ce se poate numi normal. Au oferit de asemeni mii de cirje speciale si membre artificiale.

“LEPROSII SINT CURATITI”

image005

“The Leprosy Mission” este doar una din misiunile crestine de binefacere care se ocupa de cei afectati de aceasta teribila boala. Cu o experienta de 141 de ani, ea serveste o populatie de 305 milioane de oameni lucrind in 30 dintre tarile cele mai sarace, dind diagnostic, tratind si oferind ajutorul necesar incluzind opretii reconstructive pacientilor.  Ce este lepra? Este o boala infectioasa asociata in special cu saracia. Ea incepe cu deteriorarea nervilor de la suprafata pielii care rezulta in atrofierea simturilor. Din nefericire chiar dupa tratament lepra deterioreaza permanent nervii, asa ca persoanele bolnave nemaisimtind durerea au riscul de a-si rani minile sau picioarele doar umblind sau facind cele mai mici lucruri zilnice cum ar fi gatitul. Misiunea pregateste oameni din cadrul comunitatii care sa invete pe acesti bolnavi cum sa minimalizeze riscul de a fi raniti, si sa le ofere suport emotional si spiritual.

image006In anul 2015 – 8.197 de pacienti afectati de lepra au fost tratati in policlinicile din Banglades. Au fost operati la ochi 11.713 oameni afectati tot din cauza acestei boli in India. La 1.551 de persone suferind de lepra li s-au oferit proteze speciale pentru miini si picioare in Nigeria. 1.440 de comunitati din Etiopia beneficiaza de apa potabila din 2015. S-au efectuat 631 de operatii de reconstructie a miinilor si picioarelor bolnavilor de lepra din India. 1.292 de personae afectate de lepra din Mozambic au primit asistenta medicala si ajutor financiar. Vestea cea mai imbucuratoare este ca tot din fondurile acestei misiuni oameni de stiinta, experti in medicina, dornici de a eradica lepra s-au intrunit in 2012 in China si unindu-si fortele au descoperit un nou vaccin care ar putea reduce cu 60% aceasta boala.

Mai mult de 200.000 de leprosi, care sint in grija Christian Blind Mission International se bucura de noi sperante , in timp ce inainte trebuiau sa suporte doar mizerie si disperare. Noi tehnici si operatii care altadata pareau imposibile aduc acum vindecare si reabilitare.

“SURZII AUD”

image007Mission Frontiers raporteaza ca astazi sint in lume 250 pina la 300 milioane de oameni care nu aud, iar din acestia doar 2% sint crestini. Oamenii surzi sint grupul cel mai mare si greu de accesat. Se estimeaza ca sint intre 400 si 500 sisteme de comunicare prin semne in lume, iar Biblia nu a fost tradusa decit in citeva dintre ele. Oameni surdo-muti si cei ce aud lucreaza impreuna pentru aceste traduceri ca sa poata evangheliza aceasta lume de obicei abandonata, neglijata si izolata chiar in mijlocul bisericilor. Exista foarte putini oameni care pot interpreta folosind limajul semnelor. Numeroase organizatii crestine cum ar fi Deaf Opportunity OutReach (DOOR) traduc Biblii pentru tari din Africa si India, RanchoSordo Muto pentru Mexic, Deaf Mission, Silent Blessings pentru America si tari ale Europei, dorind sa fie cit mai eficiente in predicarea Evangheliei. De asemeni se lucreaza mult in domeniul medical; obiectivele principale fiind prevenirea, descoperirea din timp, tratamentul si reabilitarea celor ce nu aud. Holy Land Institute for the Deaf a facut numeroase operatii obtinind succese neasteptate si de asemenea doneaza mii de aparate auditive anual.

image008Marcu in Evanghelia sa ne descrie felul in care Domnul Isus a vindecat un surdo-mut :”El l-a luat la o parte din norod, i-a pus degetele in urechi si i-a atins limba cu scuipatul Lui. Apoi , Si-a ridicat ochii spre cer si a zis: “Efata”, adica: “Deschide-te!” Indata i s-au deschis urechile , i s-a dezlegat limba si a vorbit foarte deslusit.” (7:33-35)

Cred ca atunci cind Domnul a poruncit: “Efata!” acest om nu a fost vindecat doar fizic ci si spiritual, s-a intilnit cu Isus, l-a cunoscut personal.

Oamenii surzi sint in multe tari priviti ca paria  societatii, nu au drepturi egale cu ceilalti, nu au drept de vot, nu pot conduce o masina; asa se explica si numarul mare al orfanilor surzi. Insa cu ajutorul multor misiuni crestine tot mai multi copii carora li s-au oferit aparate pentru indreptarea si recuperarea auzului, precum si materiale speciale pentru educatie, metode noi de invatamint, incep sa duca o viata normala. In Statele Unite, Deaf Mission a tradus Biblia din textele originale Greaca si Ebraica in American Sign Language (ASL) si in parteneierat cu Deaf Bible Ministry si tehnologia rapida avansata, oamenii pot sa descarce aceasta versiune (ASLV) a Bibliei pe iPhones, iPads si Androids. Din 2012 mai mult de 100.000 de oameni cu impediment auditiv au aceste aparate portabile tot din donatii ale misiunilor crestine.

“MORTII INVIE”

image009“Caci, daca nu inviaza mortii, nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos, credinta noastra este zadarnica, voi sinteti inca in pacatele voastre, si prin urmare si cei ce au adormit in Hristos, sint pierduti. Daca numai pentru viata aceasta ne-am pus nadejdea in Hristos, atunci sintem cei mai nenorociti oameni!” (1Corinteni 15:16-19)

Exista oare viata dupa moarte? S-au intors oare oameni de la moarte la viata? Biblia ne prezinta trei cazuri cind Domnul Isus a inviat oameni din morti: pe fiica lui Iair, pe tinarul din Nain si pe prietenul Sau Lazar. Toate aceste minuni extraordinare dovedind ca El este Mesia Cel mult asteptat, Fiul Lui Dumnezeu, Stapinul vietii si Invingatorul mortii. Si in Vechiul Testament sint mentionate cazuri cind oamenii Lui Dumnezeu au facut astfel de minuni; Ilie si Elisei. Dar toti acesti oameni inviati au avut mai tirziu parte de moarte.

Timpul este o dimensiune speciala a realitatii fizice. Oamenii se pot deplasa cit de cit liberi in spatiu, dar miscarea in timp este limitata. Nu putem merge inapoi in timp si nu putem sta pe loc nici un singur moment pentru ca timpul se misca mereu inainte. Cind viata inceteaza fiecare persoana trebuie sa faca fata destinatiei sau dimensiunii eterne. “Si dupa cum oamenilor le este rinduit sa moara o singura data, iar dupa aceea vine judecata, tot asa, Hristos, dupa ce  S-a adus jertfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, Se va arata a doua oara – nu in vederea pacatului – ca sa aduca mintuirea celor ce-L asteapta.”  Evrei 9:27-28 Timpul in sfera fizica este foarte important pentru ca in el fiecare persoana are oportunitatea sa raspunda ofertei lui Dumnezeu de a petrece vesnicia impreuna cu El sau despartita de El.

Astazi se vorbeste foarte mult despre minuni ale invierii mai ales in tarile din Africa dar si din alte locuri unde oamenii au suferit morti clinice atestate de medici. Intorcindu-se la viata multi au povestit intr-un fel sau altul, inspaimintator sau incurajator, despre lumea de dincolo.

Datorita marilor descoperiri in domeniul medical se pun de-asemeni multe intrbari etice cu privire la dreptul familiilor sau medicilor de a tine pe cineva in viata sau nu. Daca persoane intr-o stare vegetativa, cu creierul afectat, care sint tinute in viata prin aparate care ii ajuta sa respire, hraniti artificial, care in trecut nu ar fi putut supravietui, ar trebui sau nu sa mai traiasca. Il servim pe Dumnezeu sau luam locul Lui Dumnezeu? Pentru ca vrind nevrind trebuie sa recunoastem ca pe linga o familie in suferinta exista un alt grup de oameni care simt durerea enorma si stresul, studiind si lucrind poate ani in domeniul acesta medici si asistenti a caror menire este sa ajute si sa vindece daca se poate pe cei bolnavi. Mai mult aceste shimbari nu se rezuma doar la imbunatatirea tehnicii medicale traditionale ci ofera un fel cu totul nou de a intelege si a se ocupa de fiinta umana. Se pare ca vor sa promita o cu totul noua lume libera de boala, suferinta si chiar moarte. Acesta este ultima tinta a cercetarilor in domenii cum ar fi: cloning, modificari genetice, stem cell, nano-technology, selectie genetica.

Vederea biblica este insa diferita radical de cea ce incepe de la premiza ca atomul, intimplarea, sansa sint ghidul nostru in intelegerea creatiei acestui univers. Biblia ne spune ca “Din El, prin El si pentru El sint toate lucrurile. A Lui sa fie slava in veci! Amin.” (Romani 11:36) si aceasta trebuie sa includa si biotehnologia. Totusi trebuie sa folosim resursele pe care ni le-a dat Dumnezeu, nu in sensul de a ne juca de-a Dumnezeu sau de a-L inlocui, ci ca sa ne ajutam si ne servim semenii. Mandatul de a face uz de inovatiile si tehnologia medicala moderna pentru a imbunatati calitatea vietii cuiva trebuie sa fie in limitele ingaduite de Dumnezeu. In ascultare de legea Domnului, motivate de dragostea pentru omenire si in masura dreptatii biblice. Astazi ca si in gradina Edenului faptele bune ale omului pot fi complete doar prin lucrurile pe care refuza sa le faca  gindindu-se la consecintele promise de Dumnezeu.

                                         “SI SARACILOR LI SE PROPOVADUIESTE EVANGHELIA”                                                                    

image010Cu citeva zile inainte am primit aceasta ilustratie prin email. M-a impresionat profund atit sculptura cit si comentariile atasate. Executata de artistul canadian Timoty Schmalz ea se intituleaza ‘Homeless Jesus’  si observata de la distanta ea ar putea reprezenta pe orice persoana fara adapost, insa o examinare de aproape permite identificarea ranilor crucificarii vizibile la picioare. Dorinta autorului nu a fost ca ea sa fie o mustrare la adresa trecatorilor ci un raspuns la apelul la generozitate si compasiune; este atit de reala incit simti nevoia sa o ajuti. Originalul se afla din anul 2013 amplasat in fata Colegiului Biblic Regis din Toronto care a considerat-o ca o legatura naturala dintre credinta si dreptatea sociala.

Ca sa vorbim despre dragoste in actiune ar trebui sa mentionam sute de misiuni crestine din toata lumea care prin lucrarea lor in mijlocul celor in necaz, saracie si boli de toate felurile, au oportunitati nelimitate de a predica si practica Evanghelia, aratind oamenilor un Tata iubitor caruia ii pasa enorm de durerile lor. Multe misiuni dovedesc ca evanghelizarea si serviciul social nu sint  exclusive, mai degraba sint doua parti constitutive ale trimiterii facute de Cristos: a predica, a invata, a ajuta, a vindeca…

De ce nu vadem de multe ori aceasta nevoie disperata a lumii in care traim? Ca sa vezi orbii trebuie mai intii sa-ti deschizi proprii ochi, pentru cei surzi trebuie ca noi sa avam urechile deschise, la fel sa fim picior pentru cel ce nu se poate misca si mina intinsa pentru cel in nevoie; sa plingem cu cei ce pling si  sa ne  bucuram cu cei ce se bucura ajutind pe altii.  Domnul sa ne ajute la aceasta!

Pantry for the homeless – Melbourneimage011

                              “Cine are urechi de auzit sa asulte ce zice bisericilor Duhul.”(Apocalipsa)

 “Tot asa si credinta: daca n-are fapte, este moarta in ea insasi. Dar va zice cineva: “Tu ai credinta si eu am fapte.” “Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea in faptele mele.” (Iacov 2:17-18)

                Citeva imagini din Melbourne despre care se spune ca ar fi cel mai locuibil oras din lume.

image015image014

image013image012

Anonymous