Importanta Vechiului Testament (1)

Vechiul Testament este deosebit de important pentru comunitatea crestina deoarece face parte din canonul Scripturii. Apostolii nu au predicat din Noul Testament ci din Vechiul Testament (Septuaginta) dovedind ca Isus este Christosul prin prisma invierii. Desi este parte din Scriptura, Vechiul Testament nu este prea agreat in unele biserici crestine fiind considerat inferior Noului Testament. Cu multi ani in urma am discutat cu cineva despre teza de masterat bazata pe psalmii de lamentatie, si persoana cu care discutam mi-a sugerat ca ar fi mai bine sa abordez o tema din Noul Testament ca fiind superior. Aceasta idee este acceptata si promovata cu mult entuziasm. De exemplu, la deschiderea serviciului de inchinare liderul citeste un psalm dar sare peste partea incovenienta afirmind ca aceasta a fost pentru Israel si nu mai este valabila pentru noi. Am ramas socat de atitudinea manifestata fata de Psaltire care de fapt nu reprezinta altceva decit rugaciunile israelitilor adresate lui Yahweh in diferite situatii. Nu sint ele acolo ca sa le putem folosi si noi crestinii de azi? De regula sint cititi numai psalmii de lauda ca si cind totul ar fi bine merci. Ce sa mai spun despre Iov, Eclesiast si alte carti ale Vechiului Testament? Cineva a afirmat ca Noul Testament este o nota de subsol la Vechiul Testament. Consider ca are perfecta dreptate. Vechiul Testament ne prezinta istoria lui Yahweh incepind cu actul creatiei si istoria poporul ales, Israel. Pe de alta parte Vechiul Testament ne descrie experienta lui Israel cu Yahweh.

Vechiul Testament este important pentru ca este vestea buna a lui Yahweh pentru noi.

1. Dumnezeu se implica in creatia Sa, in viata umana:The key piece of Good News that the Old Testament communicates over and over again is that God is involved with us, deeply and irrevocably so. We hear that message affirmed in many different voices and in shifting moods: in the voices of the psalmists crying out to God across the full range of human emotions, from grief to joy, from uncontained rage to dumbfounded gratitude; and also in the voice of God, spoken through poets, storytellers, prophets, and teachers. As it turns out, God’s life is as complex as our own— and it is so, precisely because God’s life is bound up inextricably with ours (Davis: Kindle ed.).

Yahweh si-a legat numele de patriarhii lui Israel: Avraam, Isaac si Iacov. Nu folosim noi formula ‘Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov’ in rugaciunile noastre? Dumnezeu s-a implicat in viata lui Avraam, Isaac si Iacov, in viata poporului Israel, in creatie, in istoria umana. Si cea mai elocventa dovada a implicarii in istoria si viata umana este intruparea lui Dumnezeu in Isus din Nazaret. Yahweh s-a implicat, se implica si se va implica deoarece: ‘God’s life is as complex as our own – and it is so, precisely because God’s life is bound up inextricably with ours’.  Nu este aceasta o veste buna proclamata de Vechiul Testament?

2. Vechiul Testament este realist cu privire la noi si lumea in care traim: ‘It is not that the Bible paints a glossy picture, as many people— mostly those who have never read it— believe. No, it shows us our familiar world, with difficulties all too real, and sometimes intractable. The Bible is relentlessly realistic about the world and our situation in it. It does not pretend that things are better than they are, nor entice us to imagine that we can transcend the difficulties through some kind of spiritual superiority, innate or acquired’ (Davis: Kindle ed.).

Ca fiinte umane inclinatia noastra este sa prezentam partea frumoasa a lucrurilor ceea ce Vechiul Testament nu face (exceptind 1 si 2 Cronici care scoat in evidenta numai partea luminoasa a imparatilor lui Iuda). Daca privim la Noe, Avraam, Iosif, Moise, David, etc. remarcam imperfectiunea lor, adica si partile bune dar si pe cele rele. Spre deosebire de Noul Testament care are o nota triumfalista bazata pe ceea ce Dumnezeu a realizat prin Christos (nu inseamna ca NT nu este realist, dar accentul este pus pe victoria de la cruce in virtutea careia de exemplu suferintele din vremea de acum nu pot fi comparate cu gloria viitoare), Vechiul Testament este foarte realist atit cu privire la oameni, viata, cit si cu privire la Dumnezeu. In cartea Iov cel care declanseaza conflictul este Yahweh: ‘Domnul a zis Satanei: „Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pământ. Este un om fără prihană şi curat la suflet, care se teme de Dumnezeu şi se abate de la rău’ (Iov 1:8); ‘Domnul a zis Satanei: „Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pământ. Este un om fără prihană şi curat la suflet. El se teme de Dumnezeu şi se abate de la rău. El se ţine tare în neprihănirea lui, şi tu Mă îndemni să-l pierd fără pricină (Iov 2:3). Dumnezeu admite ca Satan (aici hasatan denota o functie, de procuror, nu o persoana) il convinge sa actioneze impotriva lui Iov. Invatatura predominanta in Vechiul Testament este ca cel ce asculta de Dumnezeu este binecuvintat, iar cel ce nu asculta e pedepsit. Dar in realitate nu este asa: cel bun sufera, iar cel rau prospera. Iov demonstreaza aceasta.

Un alt caz este Samson care se casatoreste cu o filisteanca. Dupa asa numita ‘evanghelia familie’ parintii lui Samson nu l-au educat bine ori a fost neascultator. Chiar asa sa fie? ‘Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor. Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis: „Am văzut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă.” Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.” Tatăl său şi mama sa nu ştiau că lucrul acesta venea de la Domnul: căci Samson căuta un prilej de ceartă din partea filistenilor. În vremea aceea filistenii stăpâneau peste Israel’ (Judecători 14:1-4). Parintii l-au educat bine insa cel care pune dorinta in Samson este Yahweh: ‘Tatăl său şi mama sa nu ştiau că lucrul acesta venea de la Domnul’.

Viata isi are urcusurile si coborisurile ei inclusiv in relatia cu Dumnezeu. Vechiul Testament este realist in aceasta privinta: calatoria lui Israel este si calatoria noastra. Am experimentat exodul si acum calatorim prin pustie spre noua creatie care deja este reala in vietile noastre. Sa fim realisti cu noi insine. Avem ce invata din Vechiul Testament, inclusiv despre spiritualitatea ce trebuie sa ne caracteriseze ca si crestini.