Nespus mai mult decât cerem sau gândim – sosirea la destinaţie

Pavel a înţeles că pentru rezultate neaşteptat de bune trebuie ca puterea lui Dumnezeu să lucreze în el şi a transmis acest adevăr efesenilor. Dumnezeu este Cel care merită toată slava întrucât El este Cel care lucrează în noi, depăşind cu mult aşteptările noastre. Deşi sunt la început, aş vrea ca să pot spune cât mai des: „Dumnezeu a întrecut aşteptările mele prin ce a lucrat în viaţa mea şi cu viaţa mea!”. „Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi, a Lui să fie slava în Biserică şi în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin.” (Ef. 3:20-21)

Încurajări neaşteptate

 Dând curs invitaţiei de a veni la întâlnirea de rugăciune a persoanelor cu dizabilităţi din cadrul unei asociaţii creştine, am avut prilejul să primesc încurajări deosebite din partea unor persoane deosebite care ştiu ce înseamnă suferinţa şi care caută să-L slujească pe Dumnezeu în suferinţa. Ce surprins am fost să mă regăsesc pe lista lor de rugăciune şi să primesc întrebări şi încurajări cu privire la slujire din partea celor care, fizic, nu pot merge cu Evanghelia până la marginile pământului, dar care nu se văd împiedicate să se roage pentru lucrători, să-i încurajeze verbal sau chiar să îi susţină financiar! Este cazul Lidiei care în urma unui accident vascular cerebral a rămas cu semipareză, cu un defect de vorbire şi de mişcare. În ciuda situaţiei medicale, ea m-a îmbrăţişat cu aşa multă căldură, iar eu m-am bucurat să o întâlnesc pe cea care de câteva luni m-a susţinut cu o sumă generoasă. Cel care poate răsplăti un astfel de efort este Dumnezeu!

O bibliotecă neobişnuită…Tu ce i-ai fi spus proprietarei?

Într-o zi am fost solicitat să însoţesc o persoană într-o vizită scurtă făcută unei cunoştinţe. După ce am intrat în casă, am fost invitaţi să luăm loc pe fotoliile din faţa unei biblioteci. Uitându-mă peste titlurile din bibliotecă, am observat un număr impresionant de cărţi în engleză al căror titlu conţinea cuvinte precum “vrăjitorie”, „tarot”, „magie” etc. Când s-a ivit prilejul, am întrebat-o pe proprietară ce religii se găsesc în zona din care provine din Rusia, din apropierea graniţei cu Mongolia. Am aflat că religia dominantă este şamanismul. Am rugat-o pe gazdă să-mi spună mai exact care este esenţa acestei religii şi mi-a spus că şamanii cred în spirite şi aduc jertfe spiritelor aruncând cu Vodka şi prăjituri în anumite zone.

Am întrebat-o dacă a avut prilejul să citească Biblia şi mi-a răspuns că a citit pasaje din Biblie şi că a constatat că toate religiile sunt asemănătoare. În acel moment am contrazis-o afirmând că doar în creştinism Dumnezeu a trimis pe Fiul Său ca jertfă pentru păcat pentru a împăca din nou oamenii cu Dumnezeu. Uitându-mă retrospectiv, mă bucur că am avut ocazia, fără să anticipez, să vorbesc, foarte probabil, cu o vrăjitoare şamanică despre Isus Cristos şi despre scopul pentru care El a venit pe pământ. Rugaţi-vă ca adevărul Scripturii şi Duhul Sfânt să lucreze la inima ei ca versetul din Fa. 19:19 să se împlinească şi în dreptul acestei femei: „Şi unii din cei ce făcuseră vrăjitorii şi-au adus cărţile şi le-au ars înaintea tuturor; preţul lor s-a socotit la cincizeci de mii de arginţi.

Tinu – surprinzătorul coleg de călătorie

La sfârştul lunii septembrie am pornit spre „ţara promisă”. Pe primul sector de zbor am primit un loc lângă o mamă şi Tinu, fiul ei de 12 ani, care călătoreau spre Abu Dhabi (capitala Emiratelor Arabe Unite). Mama lucra în domeniul managementului, iar Tinu studia la o şcoală internaţională privată din Abu Dhabi. Băiatul dezgheţat m-a anunţat încă de la început că, spre deosebire de mama lui, el nu poate dormi pe avion şi am început să vorbim.
Am ajuns la discuţia legată de ce înseamnă să faci bine fără să cauţi să te lauzi cu acest lucru în faţa altora şi cum se poate învinge răul prin bine. Mi-a făcut plăcere să îl ascult pe băiat cum îmi reda situaţii în care, în loc să reacţioneze pe măsura „invitaţiei” venită din partea unui copil pus pe ceartă, el căuta să îi facă bine. Se vedea că este un copil educat şi comunicativ. I-am spus că ar fi potrivit să înceapă să citească Biblia pentru că aceasta modelează caracterul nostru. Ce mare lucru ar fi ca acest copil să îşi pună, acum şi mai târziu, abilităţile de comunicare în slujba lui Dumnezeu!

Sosirea la destinaţie

După călătoriile care au avut loc seara şi pe timpul nopţii, am ajuns obosit, dar cu bine, în capitală. Am fost întâmpinat de colegul de cameră şi de viitoarea  soţie.  Ajuns acasă, am început să despachetez lucruri, iar după un timp de odihnă, ne-am întâlnit împreună cu încă un coleg de apartament să discutăm pentru a ne cunoaşte. Colegii mei s-au dovedit foarte primitori şi empatici, având în vedere statutul meu de începător în noua cultură.

La două zile după sosire am început să studiez limba locală. Uneori am impresia că sunt un copil care trebuie să înveţe cum să se comporte. Am aflat că în momentul în care faci cunoştinţă cu cineva nu se prea obişnuieşte să dai mâna cu acea persoană, mai ales dacă ţi se prezintă o persoană de sex opus. M-am încurajat amintindu-mi versetul care spune că Dumnezeu nu „dispreţuieşte începuturile slabe” (Zah. 4:10). Am mare nevoie de înţelepciunea de sus despre care Iacov spunea că „este întâi curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică.” (Iac. 3:17) Pe de altă parte, am nevoie de putere fizică şi spirituală pentru a face faţă provocărilor aduse de noul mediu din ţara de destinaţie (aglomeraţie, gălăgie, căldură etc.), pentru a învăţa limba locală şi a sluji.

 Motive de rugăciune:

Mulţumire:

  • Pentru viză pe termen lung.
  • Pentru sosirea cu bine la destinaţie.
  • Pentru ospitalitatea colegilor de apartament şi pentru locuinţa oferită în vederea cazării.

Cerere:

  • Acomodare la condiţiile de viaţă din această ţara.
  • Receptivitate şi memorie în învăţarea limbii.
  • Înţelepciune în toate discuţiile care se ivesc şi însoţirea Duhului Sfânt.

Solicitare rugăciune constantă

Având în vedere numeroasele schimbări presupuse de lucrare, aş dori să vă rog să vă rugaţi constant pentru mine şi chiar să mobilizaţi biserici sau grupuri de rugăciune în acest sens.

“Mulţumesc Dumnezeului meu pentru toată aducerea aminte pe care o păstrez despre voi.” Fil. 1:3

                    Marea Trimitere