Rolul femeii in slujire

“Temeliile zidului erau impodobite cu pietre scumpe de tot felul: cea dintii temelie era de iaspis, a doua de safir, a treia de calcedonie, a patra de smarald, a cincea de sardonix, a sasea de sardiu, a saptea de crisolit, a opta de beril, a noua de topaz, a zeceade crisopraz, a unsprezecea de iacint, a doustrezecea de ametist.”  (Apocalipsa 21:19-20) 

Revelation 21 19-20 HighPriest breastplate

Cite dintre aceste pietre cunoasteti? Poate citeva. Dar daca spun: diamant, rubin? Suna mai familiar, nu-i asa?

Stim ca numai in ultima generatie s-a descoperit lumina pura, lumina de laser (care merge intr-o singura directie ca un fir). Oamenii de stiinta au hotarit sa faca un experiment cu pietrele pretioase si lumina pura ca sa vada ce se intimpla. Au luat pietre pretioase pe care le-au supus luminii filtrata prin doua filtre suprapuse (cross-polarized light). S-a constatat ca unele dintre ele, indiferent cit de frumoasa le era culoarea, supuse la lumina pura au devenit negre ca si o bucata de taciune, sau pamint negru. Acestea le-au numit isotropice (isotropic stones). Altele insa chiar daca in realitate nu aveau cea mai frumoasa culoare sau stralucire, supuse luminii pure reflectau toate culorile curcubeului, devenind de o frumusete rara. Pe acestea le-au numit anisotropice (anisotropic stones). Descoperirea a fost fascinanta, dar mai fascinant a fost faptul ca si-au dat seama ca cele 12 pietre mentionate in Apocalipsa sint anisotropice. Nu sint cele mai frumoase pietre dar Dumnezeu a stiut de ce le-a ales pe acestea. Ele isi vor pastra proprietatea cind Lumina adevarata va lumina prin ele , vor reflecta acea Lumina in toata splendoarea ei. Noi stim ca Noul Ierusalim, cetatea eterna “n-are trebuinta nici de soare nici de luna ca s-o lumineze caci o lumineaza slava Lui Dumnezeu si faclia ei este Mielul” (Apocalipsa 21:23)

De-a lungul anilor Dumnezeu a pus in viata mea femei care au avut o influenta foarte mare. Pietre pretioase “anisotropice”, in care sub Lumina adevarata, am vazut cele mai fascinante culori, reflectii ale chipului Celui ce se reflecta in viata lor. Este foarte important sa stii ce vad altii in tine. Intr-una dintre intilnirile pe care le-am avut cu mult in urma, cu surorile din grupul de rugaciune, cineva isi descria prietena  astfel: intr-o zi Dumnezeu a gasit cu cale ca aici, la capatul pamintului, sa puna in viata mea persoana de care numai El stia ca am nevoie; care sa ia intr-un fel locul mamei mele, care era acum departe de mine; sa-mi fie si sora a carei lipsa o simteam din plin si prietena in vremuri bune si rele. Aceasta femeie este o piatra pretioasa; nu cea mai populara, nu cea mai placuta prin sine insasi. Daca as privi la ea in lumina obisnuita, prin firea mea, n-as vedea decit imperfectiunile ei, dar privind-o in Lumina sfinta, prin jertfa Lui Isus si prin Duhul Sfint, am vazut reflectii de o frumusete unica, culori stralucitoare, caracteristici ale Celui ce-i umple viata. Vad stralucind in ea: intelepciunea, dragostea jertfitoare, bucuria, pacea, rabdarea si indelunga rabdare a sfintilor, credinciosia, dragostea de frati si iubirea de oameni. Intr-un cuvint vad Roada Duhului Sfint. Nu vreau s-o pun pe un piedestal, Cristos este modelul nostru dar si de la oamenii alesi de El, avem multe de invatat; si din suisurile si din coborisurile calatoriilor lor pe acest pamint. Aceasta femeie este o inspiratie pentru mine, un model al devotamentului, credinciosiei si dragostei fata de sot, copii si Biserica Lui Cristos. Un model al credinciosiei, dragostei si increderii neclintite in Dumnezeul pe care Il iubeste si slujeste cu tot ce are mai bun in fiinta ei. Ea este pentru mine un model al consacrarii pentru lucrarea lui Dumnezeu, nemultumindu-se niciodata cu ceva mediocru, intotdeauna tinzind spre cele mai inalte piscuri.

Am vazut-o ranita si cu cit rana era mai mare cu atit ea iubea mai mult. Am vazut-o aruncata la pamint si ridicindu-se din nou. Am vazut-o zdrobita si cu cit a fost zdrobita mai tare cu atit chipul Lui Cristos a stralucit mai puternic in ea. Model al jertfirii de sine, a stiut sa dea fara sa primeasca prea mult in schimb. Ce asemanare cu femeia descrisa in Proverbe 31 (the ruby), si cit as fi vrut ca eu sa fiu aceea descrisa intr-un mod atit de minunat.

Sint sigura ca in viata fiecareia dintre noi Dumnezeu a pus un asemenea dar pretios. Depinde de noi daca vrem sa-l pretuim la adevarata valoare, depinde de noi daca vrem sa ne uitam la cea care poate astazi sade linga noi prin jertfa de la cruce ca sa vedem in ea chipul Domnului Isus, reflectia intregului cer. Poate ai o rana care nu se poate vindeca, poate cineva ti-a facut acea rana, poate vei mai primi multe lovituri care te vor rani de-a lungul drumului… As vrea sa citez citeva ginduri primite de la prietena mea.

Cu Dumnezeu de mina pe calea pregatita mai dinainte.

Privind la jurnalul meu mi-am adus aminte de o ilustratie a fratelui Wurmbrand despre perle. Perla este un produs al durerii. Perlele pot fi cultivate, sau gasite inauntrul unei cochilii de oister, undeva pe fundul oceanului. De orice fel ar fi, perla este produsa in acelasi fel. O substanta iritanta, poate un bob de nisip, a reusit sa intre in partea cea mai sensibila si moale a scoicii. Cind aceasta se intimpla toate resursele din micul si sensibilul oister se grabesc spre acel punct si incep sa elimine fluide vindecatoare care altfel ar ramine adormite. Cind ceea ce a fost iritat se acopera complet, si rana se vindeca s-a creat o perla. Nici o alta piatra pretioasa nu are o istorie atit de fascinanta. Perla este o bijuterie pretioasa nascuta din adversitate, din durere si hranita de un oister care se adapteaza. Daca n-ar fi fost rana n-ar fi fost nici perla.

Cum faci tu fata lucrurilor care te irita, care te ranesc in viata? Daca n-ar fi asfel de lucruri n-ar trebui sa fim indelung rabdatori si plini de bunatate; eu de multe ori am cazut la aceste examene. Te-ai intrebat de ce portile cerului sint facute din perle? Mintea mea fuge spre aceste locuri si ma gindesc ca cei ce vor intra pe ele n-au nevoie de prea multe explicatii teologice. Ei stiu de ce. Cei ce vor intra pe ele vor fi cei raniti, cei zdrobiti, cei batuti… care au invatat prin orice suferinte cum sa raspunda si sa se adapteze si asfel s-au transformat in perle ale victoriei, ale triunfului. “Cele dousprezece porti erau dousprezece margaritare (perle), fiecare poarta era dintr-un singur margaritar.” (Apocalipsa 21:21) Si gindeste-te ca nu exista alta intrare decit prin aceste porti. Cei ce au trecut prin foc, apa, dureri, suferinte, toti au venit prin singele Lui Cristos la casa cereasca, nu din cauza problemelor ci in ciuda lor. “Cel ce va birui va mosteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeu lui si el va fi fiul Meu.” (Apocalipsa 21:7)

Ce inseamna sa biruiesti si sa devii fiu sau fica a cerului? Gindeste-te la perla! Necazurile sint adesea uneltele cu care Dumnezeu ne modeleaza pentru lucruri mai bune. “Si am vazut coborindu-se din cer de la Dumnezeu, cetatea sfinta noul Ierusalim, gatita ca o mireasa impodobita pentru barbatul ei.” (Apocalipsa 21:2)

‘Perla este un produs al durerii.’ Poate un bob de nisip, poate o vorba spusa de cineva, poate un necaz, o intristare a facut o rana. Dar te-ai gindit vreodata ca din rana ta e posibil sa se dezvolte o perla? ‘De orice fel ar fi perla, este produsa in acelasi mod’. Ea este o bijuterie pretioasa nascuta din advesitate si durere. Dar ca aceasta perla sa se dezvolte, tu trebuie sa dai voie resurselor ceresti, Duhului Sfint, sa elilmine acele fluide vindecatoare, care daca n-ar fi rana, ar ramine adormite. Da, vindecarea ia timp si durerea este mare, dar daca doresc sa fiu o podoaba sfinta, o piatra pretioasa, nu-mi va pasa de pretul platit. Ma voi pune la dispozitia Celui ce are nevoie de mine. Poate spui: Sint doar o femeie! Femeia a pacatuit prima, femeia trebuie sa sufere! Unde are Dumnezeu nevoie de mine?

E adevarat ca femeia a pacatuit prima, dar sa nu uitam ca tot femeia a fost cea care i-a splat picioarele Mintuitorului cu lacrimile ei si i le-a sters cu parul capului, sarutindu-le. Tot femeile au fost primele la mormint in dimineata invierii, si una dintre ele a fost prima care l-a vazut pe Cel inviat. “Cui i se iarta mult, iubeste mult….”

Unde are Dumnezeu nevoie de mine si de tine? Sa ne uitam in jurul nostru. Vom vedea femei ori intr-o extrema ori in cealalta. Intr-o parte este feminismul libertinist, in cealata parte expoatarea femeii. Amindoua conduse de aceleasi puteri demonice si cu aceleasi consecinte devastatoare pentru femeie. Se strecoara si au prins radacini in viata unor femei fara ca ele sa realizeze ca exista ceva rau in vietile lor. Amindoua extremele sint la fel de periculoase. Dumnezeu ne cheama sa ne gasim in El identitatea si destinul pentru care am fost create, ne cheama la o relatie personala sfinta de partasie cu El prin citirea si trairea cuvintului Sau, prin rugaciune si post. Nu uita tu esti o fata de Imparat si nu orice imparat. Tatal meu este Imparatul universului pe care l-a creat. Nu simti ca-ti bate inima mai puternic cind te gindesti la aceasta? Crezi ca a te apropia de El si a-ti schimba viata te-ar irita, ti-ar strica rutina zilnica, te-ar scoate din zona confortului? Crezi ca pretul ar fi prea mare?

Lasa resursele divine se se concentreze la vindecarea ta, si tu pune-te la dispozitia Celui ce a platit pretul incomparabil mai mare pentru vietile noastre. El a pus in noi daruri pe care nici nu ni le putem imagina. In noi este intelepciunea Abigailei din Carmel, care cu pretul vietii si-a salvat casa de minia imparatului, curajul Deborei, iubirea Mariei, ospitalitatea Martei, harnicia Dorcai, credinciosia Eunicei si a Loisei, si nenumarate alte exemple vii. Insa El ne vrea la dispozitia Lui, ne vrea in spartura pentru:

Familie. Dumnezeu ne vrea sa fim stilpi ai rugaciunii si postului, sotii iubitoare, intelepte, suport puternic pentru sotii nostri. Mame devotate, credincioase in stare sa ne jertfim pentru copiii nostri, sa-i invatam calea Domnului. si cuvintul Lui.

Biserica lui Cristos. Sa iubim cuvintul si sa-l traim, sa fim femei unite in rugaciune si post pentru probleme de orice natura. Sprijin spiritual, moral, material, sau de alta natura pentru alte femei in nevoie, pentru cei bolnavi si cei in virsta. Exemple demne de urmat, unite in dragostea pentru lucrare. Sa aducem cinste numelui pe care il purtam.

Societate. Sa fim lumini pentru cei din jur, prin purtare vorbire si traire, reflectind chipul Lui Cristos; pline de roada Duhului Sfint. Sa simtim dragostea pe care Tatal nostru o simte pentru lumea care piere in pacat. Sa lucram impreuna cu Duhul Sfint la mintuirea sufletelor pierdute.

In toate acestea sa avem ca scop glorificarea Tatalui nostru ceresc, mintuirea caselor noastre, zidirea bisericii Lui Cristos si raspindirea luminii. Doar unite in Cristos , trecind peste orice bariere, ignorind orice ne-ar putea impiedica si ascunzindu-ne in jetfa Lui, vom putea face aceste lucruri. Sa spunem si noi ca David:

String cuvintul Tau in inima mea ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta.   Daca n-ar fi fost legea Ta desfatarea mea, as fi perit in ticalosia mea. Ce dulci sint cuvintele Tale pentru cerul gurii mele! Mai dulci decit mierea in gura mea! Prin poruncile Tale ma faci priceput, de aceea urasc orice cale a minciunii. Cuvintul Tau este o candela pentru picioarele mele, si o lumina pe cararea mea.  Jur, si ma voi tinea de juramint, ca voi pazi legile Tale cele drepte. (Psalmul 119:11, 92, 103-106)

Rev21b30Voi fi eu , vom fi noi cele care lasam lumina Sa sa arda in noi, chiar daca va trebui sa ne mistuim, sa ne consumam? Vrem sa fim pietre pretioase care sa lasam Lumina sfinta sa reflecte in noi toate culorile curcubeului, chiar daca toate frumusetea noastra ar dispare? Curcubeul nu apare decit dupa o furtuna. Ne e frica de durere? Sa ne amintim de perla. Vrem noi sa-l cunoastem pe Tatal nostru cu adevarat, sa simtim bataia inimii Lui la fel ca Ioan? Eu ma rog Dumnezeului harului care ne-a dat o menire atit de inalta ca sa ne numim femei, pietre alese, prin care sa straluceasca El, ca prin Duhul Sfint sa ne aprinda pentru Imparatia Lui.

Un cuvint spune Domnul si femeile aducatoare de vesti bune sint ca o mare ostire.(Psalmul 68:11)

      Anonymous