Sase porti deschise din Psalmul 31

Introducere

Rottherham numea psalmul 31 “mozaicul intristarii si indurarii”. Am ales acest titlu, indicand sase porti deschise, pentru cele sase perechi de contraste de mai jos, impartite in grupe de cate 4 versete. Clarke spunea ca vede aici credinta luptand cu sentimentele. Altul, ca-l vede pe David mergand – cand un pas deasupra, cand altul sub creasta valului. Vom enumera cele sase experiente negative si pozitive, cu exemple din psalmul pe care Iona, Ieremia si Isus l-au folosit. In fiecare sectiune surade INCREDEREA omului si INDURAREA Domnului! Si fie ca Domnul sa ne invete lectia pe care o cantam in mozaicul vietii, dorind sa trecem “de la intristare la indurare”:

“Nu norul este vesnic, ci Soarele-i Acel
Ce-nvinge si ramane Stapan in urma El!”

 Poarta i.   De la SCUFUNDARE spre SALVARE (v. 1-4)
David se vedea scufundat in mocirla rusinii (v. 1) si cu piciorul prins in latul vrajmasului (v. 4). Era cazut in pacat? Era bolnav? Nu stim. El spunea:

  • 1Doamne, în Tine mă încred: să nu fiu dat de ruşine niciodată. Izbăveşte-mă în dreptatea Ta! 2 Pleacă-Ţi urechea spre mine, grăbeşte de-mi ajută! Fii pentru mine o stâncă ocrotitoare, o cetăţuie unde să-mi găsesc scăparea! 3 Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. 4 Scoate-mă din laţul pe care mi l-au întins vrăjmaşii. Căci Tu eşti Ocrotitorul meu!

Ce grea stare – scufundarea! Scufundat in mocirla, el avea nevoie de salvare. Era scufundat in groapa, iar acolo jos, a cazut in lat. Cerea salvare. Cauta o stanca si o cetatuie ocrotitoare. Si din scufundare, a ajuns pe stanca de salvare si in cetatea de scapare: “Caci Tu esti Stanca mea, Cetatuia mea… Scoate-ma din lat… Caci Tu esti Ocrotitorul meu!” Atunci cand ne SCUFUNDAM, exista SALVARE la Dumnezeu!

Iona a strigat odata: “Apele m-au acoperit pana aproape sa-mi ia viata, adancul m-a invaluit, papura s-a impletit in jurul capului meu. M-am coborat pana la temeliile muntilor, zavoarele pamantului ma incuiau pe vecie.” (2:5-6). Ce grea stare! Profetul spunea ceva de genul: “apele au trecut peste mine, intunericul la fel, greutatea vegetatiei din adanc m-a coplesit, temeliile muntilor m-au lovit, iar inchisoarea din pantecele pestelui s-a inchis cu zgomot, pentru totdeauna. Ziceam: sunt lepadat de El!” Si continua: “dar Tu m-ai scos viu din groapa, Doamne, Dumnezeul meu!”

Auzi? Atunci cand te scufunzi, ai salvare la Dumnezeu! Dar… poti spune ca si Iona Doamne, Dumnezeul meu!?

*** Aplicatia I. Esti scufundat in pacat? Ai ajuns ca Iov, bolnav, botezat in suferinta? Ai probleme financiare si esti scufundat in datorii? Te-au tintuit cei din jur in dispretul lor indiferent? Ti-au manjit cei rai bunul nume? Au navalit rechinii si balenele inghitindu-te? Te inconjoara leii in groapa? Nu uita ca exista Cineva care iti spune: Eu Sunt Usa (In 10:9). Si vei trece din scufundare spre salvare!

Poarta ii.   De la SPAIMA la SPERANTA (v. 5-8)
David era nelinistit (v. 7). Isi vedea ticalosia. Nu reusea sa spuna decat atat:

  • 5În mâinile Tale îmi încredinţez duhul: Tu mă vei izbăvi, Doamne, Dumnezeule adevărate! 6 Eu urăsc pe cei ce se lipesc de idoli deşerţi şi mă încred în Domnul. 7 Fă-mă să mă veselesc şi să mă bucur de îndurarea Ta, căci vezi ticăloşia mea, ştii neliniştea sufletului meu, 8 şi nu mă vei da în mâinile vrăjmaşului, ci îmi vei pune picioarele la loc larg.

Cristos cand se afla in cea mai mare neliniste, cand spaimele navaleau peste El, pe cruce, cand intunericul il invaluia din toate partile, oamenii il batjocoreau, pacatul lumii Il ardea si diavolii Il chinuiau, S-a rugat cu versetul 5, incredintandu-Si sufletul Tatalui. Ai avut clipe de neliniste? Framantarile ti-au umplut inima. Nu mai aveai stare. Insusi Fiul lui Dumnezeu a spus odata: “acum sufletul Meu este tulburat. Si ce voi zice?…” Sunt trei puncte acolo. In neliniste si tulburare este bine sa taci. Si sa-ti incredintezi inima Tatalui. Esti speriat? Te-au umplut spaimele? Pune cele trei puncte ale lui Cristos. Taci. Apoi, cand vei vorbi, vei putea rosti cuvintele: “Tata, proslaveste Numele Tau!” (In 12:27-28). Chiar daca Isus era plin de spaima, ca David in psalm. Chiar daca Numele Lui Sfant urma sa fie batjocorit si blestemat. Dumnezeu Si-a proslavit Numele inviindu-L! Cand treci prin incercarea spaimelor, pune trei puncte si taci. Nu te inspaimanta si nu vorbi nechibzuit, ca evreii la Marea Rosie (Ex 14:10-11). Iar dupa cele trei puncte, spune ca David si Cristos: “In mainile Tale imi incredintez duhul: Tu ma vei izbavi, Doamne, Dumnezeule adevarate!” (v. 5). Si vei vedea ca spaima se transforma!

*** Aplicatia II. Esti inspaimantat? Ai sufletul nelinistit? Privesti in jur si astepti sa se intample cele mai cumplite evenimente? Iti spune chiar si gandul ca trebuie sa mori? Simti ticalosia ta cum iti sopteste: meriti sa mori! Ai pacatuit!? Ai prieteni ca Iov, care te acuza? Nu uita ca exista Cineva care iti spune: Eu Sunt Usa (In 10:9). Si vei trece de la spaima adanca spre speranta vesnica! Deci, curaj! Taci si roaga-te!

Poarta iii.   De la SUFERINTA la SUSTINERE (v. 9-12)
Se presupune ca David a devenit lepros in urma pacatului cu Bat-Seba. Nu se stie daca a fost lepros fizic, dar lepros spiritual, sigur. Cata suferinta la David! Iata-l:

  • 9Ai milă de mine, Doamne, căci sunt în strâmtorare: faţa, sufletul şi trupul mi s-au topit de întristare; 10 mi se sfârşeşte viaţa în durere şi anii în suspinuri. Mi s-au sleit puterile din pricina fărădelegii mele şi-mi putrezesc oasele! 11 Din pricina potrivnicilor mei am ajuns de ocară, de mare ocară pentru vecinii mei, şi de groază pentru prietenii mei; cei ce mă văd pe uliţă fug de mine. 12 Sunt uitat de inimi ca un mort, am ajuns ca un vas sfărâmat.

O, cata suferinta in lume! Oameni aflati pe marginea prapastiei. Fata trista. Cuvintele triste. Inima trista. Trupul aplecat, bolnav, trist. O zi trista. Doua. Noua. Douazeci si noua. Un an. Doi. Zece. Cincizeci. Si peste tot suspin-suspin si iar suspin. Oase uscate: osteoporoza, artrita, boala Paget, guta. Cancer in oase. Ocara si rusine in societate. Singuratate cronica. Uitarea tuturor. Un vas sfaramat! Greu, greu, greu! Mai bine ai fi cal, nu om!

Si totusi… Daca vrei sa vezi suferinta lumii, nu merge in Spitalul Oncologic, ci in Spitalul Spiritual, in Spitalul Crucii! Vei vedea acolo suferinta lui Dumnezeu ingemanata cu a omului. “Doamne”, se ruga David, “sunt parasit; cei ce ma vad pe ulita fug de mine!” (v. 11). Pentru suferinta parasirii, suntem sustinuti, pentru ca Isus a strigat pe cruce: “pentru ce M-ai parasit?”, tocmai ca noi sa nu o mai simtim. David simtea suferinta uitarii si a sfaramarii. Unde apare sustinerea? In versetul 9: “ai mila de mine, Doamne…”

*** Aplicatia III. Esti in suferinta? Esti trist? Esti bolnav? Suspini mereu si esti pacatos? Privesc oamenii spre tine din dosul palmelor, uitandu-se unii la altii si soptindu-ti greseala? Fug vechii prieteni de tine? In loc sa te ajute iti dau o medalie verbala, si te vorbesc de rau in alta parte? Esti ca un mort care umbla pe drum? Nu te mai intreaba nimeni de sanatate? Te asemeni cu un vas sfaramat? Nu uita ca exista Cineva care iti spune: Eu Sunt Usa (In 10:9). Priveste spre cer si striga-L: Ai mila, fiul lui David! Si vei fi sustinut in suferinta!

Poarta iv.   De la SFASIERE la SARBATOARE (v. 13-16)
Vorbe rele, spaima de jur imprejur (“Magor-Misabib”, Ier. 6:25), uneltiri… Ce faci acum, David?

  • 13Aud vorbele rele ale multora, văd spaima care domneşte împrejur, când se sfătuiesc ei împreună împotriva mea şi uneltesc să-mi ia viaţa. 14 Dar eu mă încred în Tine, Doamne, şi zic: „Tu eşti Dumnezeul meu!” 15 Soarta mea este în mâna Ta; scapă-mă de vrăjmaşii şi de prigonitorii mei! 16 Fă să lumineze Faţa Ta peste robul Tău, scapă-mă prin îndurarea Ta!

Vorbe rele. Spaima intre oameni; se trag toti la o parte si spun: il abandonam. Il vor ucide. Putem sa-l ajutam? Nu. Asta este. Dumnezeu sa aiba mila de el. Daca si asta se mai intampla, va fi mai mare minune decat invierea lui Lazar. Ce faci David? Dar tu, Ieremia? Isuse, ce faci cand Iuda vorbeste cu preotii?

*** Aplicatia IV. Esti plin de spaima? Ii vezi pe oameni pregatindu-si armele? Esti privit ca mort? Nu uita ca exista Cineva care iti spune: Eu Sunt Usa (In 10:9).  Duhul Sfant iti vorbeste prin David; striga si tu la fel: “Dar eu ma incred in Tine, Doamne; Tu esti Dumnezeul meu!” (v. 14). “O, Doamne, Tu esti Cel cu care am incheiat Legamantul; Tu esti Creatorul meu; Tu esti izbavitorul meu! Fa sa lumineze Fata Ta peste robul Tau, si va incepe Sarbatoarea!” Si vei intelege ca intre sfasiere si sarbatoare exista o Usa. Este El.

Poarta v.    De la STINGERE la STRALUCIRE (v. 17-20)
Rusine? Stingere a inimii. Stingere a cuvintelor. Intuneric al ochilor. Aceasta este rusinea. Ce faci David cand te inconjoara intunericul rusinii? Vocile lui Simei, Absalom, Ahitofel, Seba fiul lui Bicri si Ioab se impletesc in ranjete: “Imparatul pacatos! Stricatul! Imparatul lepros…! Bolnavul! Mortul!”

  • 17Doamne, să nu rămân de ruşine când Te chem. Ci să rămână de ruşine cei răi şi ei să se coboare muţi în Locuinţa morţilor! 18 Să amuţească buzele mincinoase, care vorbesc cu îndrăzneală, cu trufie şi dispreţ împotriva celui neprihănit! 19 O, cât de mare este bunătatea Ta, pe care o păstrezi pentru cei ce se tem de Tine şi pe care o arăţi celor ce se încred în Tine, în faţa fiilor oamenilor! 20 Tu îi ascunzi la adăpostul Feţei Tale de cei ce-i prigonesc, îi ocroteşti în cortul Tău de limbile care-i clevetesc.

*** Aplicatia V. Esti plin de rusine? Esti pacatos si bolnav? Esti dispretuit? Iti pare rau pentru trecut? Plangi mereu in fata Domnului? Nu uita ca exista Cineva care iti spune: Eu Sunt Usa (In 10:9). David se ruga: “Doamne, sa nu raman de rusine cand Te chem”! Si se iveste Stralucirea: “Cat de mare este bunatatea Ta! Tu ma ascunzi la adapostul Fetei Tale stralucitoare!” (v. 20). O, nu uita ca stingerea ta, pentru Dumnezeu inseamna stralucire: va straluci Cristos! 

Poarta vi.   De la SLABICIUNE la SIGURANTA (v. 20-24)
David a exclamat:

  • 21Binecuvântat să fie Domnul, căci Şi-a arătat în chip minunat îndurarea faţă de mine: parc-aş fi fost într-o cetate întărită! 22 În pornirea mea nechibzuită, ziceam: „Sunt izgonit dinaintea Ta!” Dar Tu ai auzit glasul rugăciunilor mele când am strigat spre Tine. 23 Iubiţi dar pe Domnul, toţi cei iubiţi de El. Căci Domnul păzeşte pe cei credincioşi şi pedepseşte aspru pe cei mândri. 24 Fiţi tari şi îmbărbătaţi-vă inima, toţi cei ce nădăjduiţi în Domnul!

Sunt izgonit!” – asa vorbeste slabiciunea (v. 22). “Eram nechibzuit”, marturiseste David. Dar apare Siguranta, ca un curcubeu dupa furtuna.

*** Aplicatia VI. Te simti parasit? Crezi ca Tatal tau din cer te-a izgonit? Te gandesti ca nimanui nu-i mai pasa de sufletul tau, nici macar lui Dumnezeu? Nu uita ca exista Cineva care iti spune: Eu Sunt Usa (In 10:9). Canta cu David: “Binecuvantat sa fie Domnul caci m-a dus in cetatea intarita (v. 21)! Iubiti-L pe Domnul, caci va iubeste! Fiti tari! Imbarbatati-va inima, toti cei ce nadajduiti in El (v. 23-24). Dragul meu, nu uita ca slabiciunea ta este siguranta lui Dumnezeu. Fii tare! 

 Fanel Suteu