Vie Imparatia Ta…pe pamint !

‘Vie Imparatia Ta… pe pamint!’ Aceasta propozitie face parte din rugaciunea ‘Tatal nostru’: „Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău; vie Împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi; şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!” (Matei 6:9-13). Intreaga rugaciune este ‘down-to-earth‘, adica se refera la viata noastra existentiala acum si aici in lumea in care traim, intre nastere si moarte. Insa ceea ce se accentueaza de nenumarate ori in biuserici este dimensiunea de ‘dincolo’ ca si cum viata care este darul lui Dumnezeu nu ar avea nici o valoare. Tinta crestinului este cerul si nu are rost sa se incurce cu lumea aceasta. Ideea despre dimensiunea de ‘dincolo’ isi are originea in filozofia greaca si este predominanta in teologia crestina:

The essential Epicureanism of the Enlightenment insisted on a great gulf between earth and heaven. Many devout Christians accepted that unbiblical cosmology, opting for a detached spirituality (a heavenly-mindedness with a questionable earthly use) and an escapist eschatology (leaving the world and going to heaven)  (Wright: Kindle  ed.).

Citind cu atentie rugaciunea ‘Tatal nostru’ remarcam faptul ca Domnul Isus reliefeaza dimensiunea existentiala – acum si aici – a Imparatiei lui Dumnezeu si voia lui Dumnezeu sa fie realizata – acum si aici – pe acest pamint, nu cindva in viitor ori undeva in afara timpului si spatiului. Imparatia lui Dumnezeu este facuta reala de fiii si fiicele imparatiei, cu ajutorul Duhului Sfint, care traiesc cu picioarele pe pamint si nu cu capul in nori.

Isus a predicat fara echivoc urmatorul adevar: ‘Pocaiti-va, caci Imparatia cerurilor este aproape’, imparatie care a fost inaugurata de crucificarea Lui Dumnezeu intrupat in Isus din Nazaret: ‘the cross was the moment when something happened as a result of which the world became a different place, inaugurating God’s future plan. The revolution began then and there; Jesus’s resurrection was the first sign that it was indeed under way’ (Wright: Kindle ed.).

Noul Testament vorbeste de viata viitoare (nu starea intermediara dintre moarte si inviere) dar scopul principal este mintuirea lui Dumnezeu acum si aici, nu dupa moarte, deoarece Imparatia cerurilor a invadat deja lumea noastra. Mintuirea nu este biletul care ne garanteaza intrarea in cer la moarte, ci procesul prin care Duhul Sfint ne transforma zilnic, transformare ce trebuie sa afecteze si lumea in care traim. Ceea ce se intimpla insa este izolarea intre cele patru ziduri ale cladirii numita ‘biserica’ si aceasta este impotriva invataturii data de Isus cel inviat: ‘Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit’. Oare nu este aceasta ingroparea talantului atunci cind mandatul dat de Isus este ignorat?

Avem nevoie de salvare, eliberare acum si nu miine deorece reprezentam Imparatia lui Dumnezeu aici si acum. Zilnic avem nevoie ca Duhul Sfint sa ne elibereze. Am gasit o rugaciune care ilustreaza de ce trebuie sa fim eliberati zilnic:

Deliver me, O Lord. Save me . . .

from broken relationships
from fear for my family
from the fear of what might be or might not be
from not knowing
from the need to know
from the need to be right
from this horrid and subtle self-centeredness
from looking down on any other human being
from feeling misunderstood and undervalued
from being defined by my past
from judging others by their past
from manipulating my neighbor with clever words
from feeling not enough
from what I cling to
from all my failings
from all my accomplishments

Not later. Not at some point in time. But now.

Right this minute.

I don’t want things to continue as they are.

Save me. 

Doamne elibereaza-ma, salveaza-ma acum in acest moment.

‘Mintuieste-ma tu Doamne si voi fi mintuit. Vindeca-ma Tu si voi fi vindecat’.