Viitorologia evanghelica

Iata ca a trecut si 23 septembrie si nu s-a intimplat nimic neobisnuit. Ba da. A fost o zi calduroasa in Melbourne si echipa de fotbal australian ‘Tigers’ a invins echipa ‘Giants’ calificindu-se pentru finala. In rest nimic. Nici chiar in US unde breasla prezicatorilor viitorului e foarte activa,  reteaua de internet fiind inundata de inteligenta sclipitoare a acestor senzationalisti, nu s-a intimplat nimic neobisnuit. Ca aceasta breasla evanghelica (biblicista, fundamentalista) exista nu-i de mirare, ci de mirare sint credulii afectati de adictia senzationalului apocaliptic. Daca inainte de caderea comunismului Uniunea Sovietica a jucat un rol important in scenariul apocaliptic, acum dupa caderea comunismului au intrat pe scena constelatiile ceresti “Virgo” si “Leo”: ‘În cer s-a arătat un semn mare: o femeie învăluită în soare, cu luna sub picioare şi cu o cunună de douăsprezece stele pe cap. Ea era însărcinată, ţipa în durerile naşterii şi avea un mare chin ca să nască’ (Apocalipsa 12:1-2, imaginea de mai sus).  Avem si noi “cititori in stele” ori astrologi care hranesc masa flaminda de adictia apocaliptica. Prezentarile pe youtube nu sint altceva decit ‘Hollywood Christian horror movies’ pe care ‘flaminzii’ de prezicerile vremurilor sfirsitului le inghit fara probleme. Adictia trebuie hranita si cultivata in acelasi timp. Senzationalistii, astrologii evanghelici, sint siguri de ei si de ceea ce ofera celor ce sufera de aceasta adictie “spirituala”.

Septembrie, septembrie, septembrie. Totul se invirte in jurul lunii septembrie. In anul 1988 lucram la centrul cultului penticostal si in luna august am citit o brosurica intitulata:  “88 reasons why Rapture will be in 1988.” Intr-o ora si jumatate am citit-o. Persoana care mi-a dat sa citesc m-a intrebat: ‘Ce zici?’ Raspunsul meu a fost urmatorul: ‘Nu cred. Eu impreuna cu familia o sa ajungem in Australia’. Conform argumentelor date de autor rapirea urma sa aiba loc in septembrie ’88 la sarbatoarea ‘corturilor’. De atunci si pina acum au trecut 29 de ani, 29 de luni septembrie si rapirea nu s-a intimplat. Si o sa mai treaca poate multe luni septembrie… Ce spune Scriptura?

1. ‘Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl’. (Matei 24:36). Aceasta afirmatie a fost facuta de Domnul Isus, inainte de crucificare, accentuind ferm ca este un secret ce apartine numai Tatalui.

2. ‘Deci apostolii, pe când erau strânşi laolaltă, L-au întrebat: „Doamne, în vremea aceasta ai de gând să aşezi din nou Împărăţia lui Israel?” El le-a răspuns: „Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa”. (Faptele apostolilor 1:6-7). Isus Cel inviat afirma inca odata secretul Tatalui. Cine ia seama? Boala cercetarilor fara rost este daunatoare si pierdere de timp, insa senzatia conteaza. Nu este treaba noastra sa stim cind. Imi place ce a spus reformatorul Luther: ‘Daca as sti ca miine vine Domnul astazi as sadi un merisor’; nu as posti ori citi biblia ca sa fiu gata. Cu alte cuvinte mi-as continua viata in mod normal. Luther a manifestat o spiritualitate cu picioarele pe pamint nu una cu capul in nori pe care o intilnim in unele biserici.

3. ‘Înainte de toate, să ştiţi că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor şi vor zice: „Unde este făgăduinţa venirii Lui? Căci, de când au adormit părinţii noştri, toate rămân aşa cum erau de la începutul zidirii!” (2 Petru 3:3-4). Breasla ‘cititorilor in stele’ si prezicatorilor este din antichitate; a fost si este o afacere profitabila. Cind Nebucadnetar a avut acel vis care l-a tulburat a dat ordin ‘să cheme pe vrăjitori, pe cititorii în stele, pe descântători şi pe haldei ca să-i spună visele. Ei au venit şi s-au înfăţişat înaintea împăratului’ (Daniel 2:2). Tagma aceasta si-a facut aparitia si in crestinism. Zilele din urma au inceput odata cu moartea si invierea lui Isus si de atunci si pina azi sint zilele din urma si vor fi pina cind Domnul Isus va veni a doua oara. Primii crestini au crezut ca in timpul vietii lor va veni Isus. Pavel a fost ferm convins de acest fapt: ‘Iată, în adevăr, ce vă spunem prin Cuvântul Domnului: noi cei vii, care vom rămâne până la venirea Domnului, nu vom lua-o înaintea celor adormiţi’ (1 Tesaloniceni 4:15). Anticiparea generatiei lui Pavel nu s-a realizat. Fiecare generatie crestina isi are anticiparile ei cu privire la venirea Domnului dar este o diferenta intre anticipare si prezicere. Toti traim cu speranta revenirii Domnului Isus dar care generatie o va experimenta nu stim. A prezice o anumita data este pur si simplu o nebunie; condamnam pe milenisti, pe martorii lui Iehova etc., a caror intemeietori au fixat date cu privire la venirea Domnului insa pe prezicatorii nostri ii acceptam. Aceste prorociri false sint o rusine pentru miscarea crestina. Viitorologia evanghelica este un faliment teologic care prejudiciaza Evanghelia. Ne mai miram de batjocoritori?

Cartile biblice Daniel si Apocalipsa nu au fost scrise (doar) pentru noi cei din sec.21 ci pentru generatiile carora le-au fost adresate. Mesajul lor este unul de incurajare: desi raul predomina Dumnezeu isi va aduce la indeplinire ceea ce a promis. Nu imparatia seleucida, nici imperiul roman si nici o alta putere politica ori religioasa  au ultimul cuvint ci Dumnezeu care va instaura Imparatia Sa. Cind se va intimpla? Nu stiu si nici nu ma intereseaza. Sint ferm convins ca Domnul Isus va veni a doua oara si ca va fi o inviere. Cind? E problema Lui. Menirea mea este sa-I fiu credincios in lucrul pe care mi l-a incredintat pentru a extinde imparatia Lui aici si acum, in generatia mea. Astept sa vad ce se va intimpla in septembrie 2018, daca bunul Dumnezeu imi va da viata. Just for fun!